Meny

Teateret er på plass før bydelen bygges

Det er svært lite som trekker folk til denne gaten. Men barn og unge står i kø for å gå på teater.

Fjerdeklassingene fra Vollebekk skole stormer inn i den helsvarte salen. De har gått til fots fra skolen og er mer enn klare for en time med forestillingen «Instamamma» med Haugesund teater.

Elevene er noen av kjernebrukerne til et av Oslos – så langt – minst kjente teatre. Kloden teater holder til i et industribygg nederst i Groruddalen, nærmere bestemt i Kabelgata på Økern.

I dag, en litt øde gate fra en westernfilm. Om noen år, en av hovedgatene i Hovinbyen – Oslos siste og største utviklingsområde. Det skal utvikles de neste 40 årene og kan gi plass til 30.000–40.000 nye boliger og opptil 100.000 nye arbeidsplasser.

– Her skal det etter hvert bo opptil 100.000 mennesker, forklarer Ådne Sekkelsten, leder for Kloden teater.

At teateret med barn og unge som målgruppe flyttet hit i 2020, var ingen tilfeldighet. De laget en grundig utredning om befolkningssammensetning, videre folkevekst – og kulturtilbudet i Oslo.

– All kulturen ligger i sentrum. Ungdom bor et annet sted, oppsummerer Sekkelsten.

– Men her kommer det masse boliger og masse barn og unge som ikke har noe forhold til teater. Vi tenker byutvikling og vil være her før boligene.

Ønsker kultur

For de mange som ikke kjenner Kabelgata: Den ligger rett nord for Obos nye bydel på Ulven.

Navnet stammer fra gamle Standard telefon og kabelfabrikk som lå her. Kuben videregående er kanskje mest kjente attraksjon så langt.

Men grunneieren, Oxer Eiendom, har bevisst satset på å få inn kulturvirksomhet mens området utvikles. Kabelgaten kulturfabrikk, det elleve etasjer gamle kabeltårnet, huser allerede flere av landets mest kjente kunstnere.

– Vi tenker langsiktig. Kunst og kultur er viktig for å sette gaten og området på kartet, sier Anniken Haug, direktør for marked og utleie i Oxer.

Black Box for unge

Men tilbake til Kloden – som ifølge Haug er «svært viktig» for strøket.

Det er et profesjonelt teaterhus – men har barn og unge som viktigste målgruppe.

– Som Black Box Teater for barn og unge, sier Sekkelsten og utdyper:

De skal presentere forestillinger av høy kvalitet med nasjonale og internasjonale kompanier. Men også la barn og unge utforske kunstneriske uttrykk.

Han beskriver et slags «tredje sted» à la bibliotekene, der det er mulig å henge på vei hjem fra skolen. De tilbyr workshops og kurs og samarbeider allerede nært med Kuben tvers over gaten. Skoler i Groruddalen, som Vollebekk som er publikum i dag, er også viktige partnere.

– Vi vil åpne opp for alle og skape et levende sted, konkluderer Sekkelsten.

Nytt teaterhus

Men for å nå sin ambisiøse visjon trenger Kloden bedre lokaler enn de 300 m² de leier midlertidig. De kan nå presentere rykende ferske planer for et stort industribygg litt lenger ned i gaten: Et scenehus i to høye etasjer og 3000 m² for alle typer scenekunst.

Arkitekten, Espen Røyseland, partner i Transborder studio, har jobbet mye med kulturarenaer i Oslo. Han legger ikke skjul på sin begeistring:

– Hele området er i utgangspunktet fantastisk. Og bygningen passer perfekt til teater, sier han.

Selv om bruken blir spesialisert vil han beholde mest mulig av det industrielle preget. At Magnus Poulsson, en av arkitektene bak Oslo rådhus, står bak flere av de gamle bygningene, legger ingen demper på entusiasmen.

Røyseland mener Kloden driver urban pionérvirksomhet ved å komme i forkant av reguleringsplanene.

– Det gir et helt annet handlingsrom for kultur enn i de mer typiske situasjonene der man ender opp med en midlertidig «kulturvasking» etter at planene er lagt, sier han.

Mye penger

Planene er store. Men det blir også regningen. Sekkelsten legger ikke skjul på at det må offentlige kroner til – selv om eieren Oxer skal stå for bygget.

– Vi må holde leieprisene nede for at huset skal bli brukt. Skal vi få et mangfold av brukere er vi avhengig av tilskudd, sier han.

Så må han gå for å rekke et møte med Kulturdepartementet. Tema: Penger.

Anniken Haug fra Oxer understreker at leiekontrakten for bygget ikke er forhandlet. Men hun ønsker Kloden hjertelig velkommen.

– Dette blir portalen inn mot Groruddalen med masse barn og ungdom. Vi trenger Kloden, sier hun.

Og så snakker hun som en utbygger:

– Vi skal bygge opp mot 1000 boliger. Vi vet at de som skal kjøpe, vil ha gode tilbud. Og liv på gateplan.

Det var i hvert fall livlig da fjerdeklassene fra Vollebekk strømmet begeistret ut etter endt forestilling.

 

Hilde Lundgaard
Journalist

Link: https://www.aftenposten.no/oslo/i/5GXyj6/teateret-er-paa-plass-foer-bydelen-bygges

Se tidligere artikler
i vårt arkiv
Gå til vårt arkiv
Kontakt
E-post:
post@oxer.no
Adresse
Postadresse : Postboks 420, 1373 Asker
Besøksadresse : Drengsrudbekken 12, 1383 Asker