Meny

Kabelgata 1-39

Fra industri til et skapende byområde

Beskrivelse/Beliggenhet:
Kabelgata 1-39 ligger sentralt på Økern og er en del av bydel Bjerke og Hovinbyen. Eiendommen er på nesten 54 mål og huser over 70 leietakere innenfor blant annet bygg/anlegg, håndverk, emballasje, næringsmidler, hjelpemidler, bil, tekstil, kunst/kultur/idrett med flere.

Vårt forvaltningsteam er stasjonert i Kabelgata 1.

Noen av våre leietakere:

 • Allstar Padel
 • Arne B. Cornelliussen
 • A. Hansen Gruppen
 • Best Emballasje
 • Bilia Personbil
 • Danish Crown Foods Norway
 • Heidelberg Materials Norway
 • Isopartner
 • Kloden Teater
 • Manufacture Oslo
 • Nav Hjelpemiddelsentral
 • Oslo Kommune
 • Protherm
 • Relekta

Oxer Eiendom skal utvikle Kabelgata til Hovinbyens mest spennende byområde
Kabelgata er et av de få industriområdene i Oslo som viser noe av 1900-tallets beste eksempler på industriell arkitektur, og Standard Telefon og Kabelfabrikk AS (STK) sin tidligere rolle som nyskaper og samfunnsbygger.

Det ble en gang skapt store verdier i Kabelgata. Industrien her ansatte på høyden så mange som 4.000 arbeidere og Kabelgatas verdi- og nyskapning hadde langtrekkende konsekvenser, ikke bare i nærområdet på Haraldrud, men for hele nasjonen.

Når vi nå staker ut kursen for det neste kapittelet i Kabelgatas historie, er det nettopp skaperkraften vi løfter frem i stedsutviklingen. Vi har kalt strategien Skaperbyen.

Vårt mål er at Skaperbyen skal bli Hovinbyens mest spennende bolig- og næringsområde, et identitetssterkt, kulturelt og produktivt nabolag, og en attraktiv bylivsdestinasjon for hele Oslo. Her skal folk med ulik bakgrunn, unge som eldre, gis rom til å vokse i en skapende bydel med ca. 900 boliger og 45.000 kvm med næringslokaler.

Vi kjøpte de gamle fabrikkbygningene i 1997. I vår tid som eiere av Kabelgata, har vi etablert gode relasjoner med våre leietakere. Som langsiktige eiere forstår vi verdien av å være en lyttende gårdeier og jobbe sammen mot felles mål. I den videre utviklingen av Kabelgata, vil vi fortsette den tette dialogen med våre leietakere og brukere av byen gjennom medvirkning og involvering. Området vil både bestå som et tidsvindu inn i industritiden, og utvikles til en sentral urban pulsåre og bylivsdestinasjon i den nye Hovinbyen.

Gatefest Kuben 10 år
Besøkende på gatefesten ble invitert til å samarbeide om å designe den fremtidige Skaperbyen. Hvilke opplevelser og aktiviteter ønsker de i området og i Skaperbyen? Resultatet ble et flott veggmaleri utført av kunstner Ole Fredrik Hvidtsten. Ta en titt på resultatet:

 

 

Mer info om Skaperbyen kommer snart

Kloden Teater

Midtpunktet i Kabelgata

Sammen med Kloden Teater skal vi bygge et permanent barne- og ungdomsteater på ca. 3.300 kvm.
Med sin sentrale plassering mellom sentrum og Groruddalen, har Kabelgata et spesielt ansvar for å skape et inkluderende byområde som møter behovene til de ulike menneskene i området. Vi mener Kloden Teater har en særskilt rolle i arbeidet for en varmere og mer inkludere bydel. Dette understøttes av analyser gjort av arkitekt Transborder Studios som viser at Kabelgata er den perfekte lokasjonen for en kulturinstitusjon som Kloden Teater.

Samtidens utfordringer trenger kreativ kraft for å skape morgendagens løsninger. Da er kultur og kreativitet helt sentralt. Når vi som mennesker gis rom til å dyrke vår kreativitet, spesielt i ung alder, gjør det oss i stand til å løse problemer på en rekke arenaer senere i livet. Kabelgata ligger midt i det fremtidige innovasjonsdistriktet i Hovinbyen. For å bygge et attraktivt byområde med et spennende byliv som attraherer talent og nyskapende bedrifter, er kultur en avgjørende faktor. Etableringen av Kloden Teater vil således indirekte bidra utover sitt opprinnelige mandat. Det vil forsterke attraktiviteten og potensiale for et levedyktig, innovativt byområde i Hovinbyen.

Det nye teateret skal huse ulike scener, produksjonslokaler, verksteder, kafé og møteplass, samt kontorfelleskap for Klodens samarbeidspartnere. Dette gir muligheter for bred kulturvirksomhet og møter mellom mennesker på ulike plan – fra tilfeldige møter, sosiale arrangementer, læring, lek og samarbeid.

Et kultur- og byliv under utvikling
Bylivet i Kabelgata er allerede under utvikling. 2019 var startskuddet for de midlertidige aktivitetene innenfor kunst, kultur, idrett og kreative næringer som igjen definerer starten på transformasjonen av Kabelgata og Kabelfabrikken.

Tårnet Kulturareana er en av de midlertidig aktivitetene i det karakteristiske PEX-tårnet, en sentral del av kabelproduksjonen i området. Tårnet huser i dag en rekke aktører innen kunst, kultur, musikk og bærekraftig virksomheter.
Kloden Teater er allerede leietaker hos oss i Kabelgata. De har etablert en midlertidig scene; Pilotscenen, i tillegg til sin administrasjon. Innhold- og driftsmodell utvikles gjennom praksis frem mot åpning av det fremtidige permanente teatret.

Byggestart er estimert til 2025-2026.

Last ned Kloden – lesehefte

Tårnet

Transformasjon av kabeltårn til kulturfabrikk

Et kultur- og byliv under utvikling.

PEX Tårnet ble bygget i 1962 på Økern i Oslo (Kabelgata 51), og var i mange år en del av Standard Telefon og Kabelfabrikk (STK). En av Oslos største industribedrifter. PEX Tårnet ble brukt til produksjon av PEX kabler. 67 meter høyt er det Oslos fjerde høyeste bygg.

Tårnet er i dag transformert til en kulturfabrikk med en interessant miks av leietakere innenfor event/servering/uteliv, kunst, musikk, mote og scenekunst. Vi har bevart den industrielle stilen som speiler bygget og området. Røft, industrielt og urbant preg, men samtidig intimt, luftig og elegant.

Bylivet i Kabelgata er allerede under utvikling
2019 var startskuddet for de midlertidige aktivitetene innenfor kunst, kultur, idrett og kreative næringer. Oxer Eiendom skal skape et kreativt og kulturelt sentrum. Kabelgata skal bli et identitetssterkt område som skiller seg ut. En bylivsdestinasjon som tiltrekker besøkende fra hele byen og landet.

 

Leietakere i kulturfabrikken:

 • Anne Katrine Dolven
 • Callum Innes
 • Livid Jeans
 • Oslo Lunsj
 • Oslo-Fuzz
 • Tori Wrånes
 • Transcultural Arts Production
 • Tårnet Kulturarena
På utkikk etter
nye lokaler?
Kontakt oss
Kontakt
E-post:
post@oxer.no
Adresse
Postadresse : Postboks 420, 1373 Asker
Besøksadresse : Drengsrudbekken 12, 1383 Asker